”Man bär alltid med sig såren av cancer”

Man brukar säga att en av tre får cancer men att alla drabbas. Något som damlagets Wilma Svensson kan intyga med fyra nära anhöriga som har drabbats av den fruktansvärda sjukdomen.

Farmor, farfar, morfar och mamma. Två finns kvar i livet, två gör det inte. För Wilma Svensson har cancer varit en stor del av uppväxten och något som har påverkat henne mycket.
– Farmor Berith gick bort i lungcancer 2004, när jag var ett år. Jag minns självklart inte henne på det där vanliga sättet men minnet av hennes sjukdom har påverkat mig mycket, för det har ju påverkat min familj, berättar Wilma.

Bara fyra år senare drabbades Wilmas farfar Dan av prostatacancer. Han blev friskförklarad men fick tillbaka cancern 2019. Han gick bort samma datum som farmodern, fast 15 år senare.

Som om inte farmor Berith och farfars cancer var nog så har även Wilmas mamma och Wilmas morfar drabbats av sjukdomen. 2014 fick mamma Linda sköldkörtelcancer som hon nu är friskförklarad ifrån men morfar Lars kämpar fortfarande med sviterna efter sin njurcancer.
–   Morfar har klarat första omgången kan man säga men går fortfarande på kontroller, förklarar Wilma!

Det här med att alla drabbas när någon blir sjuk i cancer har verkligen blivit verklighet för Wilmas familj.
–  Den 7 november, dagen när farmor och farfar gick bort är för alltid förknippad med tyngd och mörker för oss, säger Wilma. Min pappa har förlorat båda sina föräldrar och han har ju även stått bredvid när mamma blev sjuk. Det går knappt att ta in vilken oro han har känt. För min del har det inneburit oro och ängslan. Man bär med sig såren av cancern hela tiden.

Men det finns hopp. Och Wilma är glad över att forskningen går framåt när det gäller många olika cancerformer. Och för Wilma betyder det mycket att kunna bidra.

– Jag tror att har man drabbats så som vår familj har gjort så blir det en självklarhet. Och det finns ju så många bra sätt att bidra på. Jag hoppas till exempel att många vill komma till Brinova Arena i helgen när föreningen arrangerar ”HFK mot cancer”. Det kommer finns flera sätt att bidra, bland annat genom att buda på våra signerade tröjor, säger Wilma!

 HFK mot cancer arrangeras på lördag den 26 oktober när damerna möter Kärra HF klockan 14 och herrarna tar emot Alingsås HK klockan 16. Förutom att auktionera ut signerade tröjor får vi besök av Bröstcancerföreningen Rosa Rutor, Prostatacancerföreningen Victor och fotograf Ola Åkerborn kommer till oss för att ta bilder till förmån för cancerforskningen.

Ni är alla hjärtligt välkomna att stötta båda våra handbollslag och cancerforskningen! 

KOMBOBILJETT, där båda matcherna ingår, hittar du här!

Dela med dig: