Möt HFK:s PANG-gäng

Det är full fart när vi hälsar på vårt PANG-gäng vid en vanlig träning, en vanlig torsdag i B-hallen i Brinova Arena. Nja, lite ovanligt är det ändå eftersom gänget idag har besök av Uros Tomic och Olivia Karlsson från HF Karlskronas elitlag, vilket så klart är uppskattat och ger extra pepp. 
 

HFK Pang är ett parahandbollslag som består av ett 40-tal unga och vuxna killar och tjejer med kognitiv funktionsnedsättning som träffas och tränar en gång i veckan utifrån sina egna förutsättningar. Simon Kristiansson är en av initiativtagarna och har huvudansvaret för verksamheten.
–  Vi har vansinnigt roligt, på något sätt känns det här ”mer” idrott än vanlig idrott. Förutom gemenskapen får de också motion, träna balans och styrka på ett lustfyllt sätt. Som grädde på moset erbjuder vi ett sammanhang i vardagen som inte är självklart för de här killarna och tjejerna, säger Simon.

PANG såg dagens ljus 2022
Simon är också pappa till Benjamin som är en av deltagarna. Benjamin spelade i ett ungdomslag fram till han var 12 år men fick därefter svårt att hänga med. Eftersom utbudet av fritidsaktiviteter för unga med funktionsnedsättning är väldigt litet, så undersökte vi möjligheten att starta upp paraverksamhet i klubben.
– Vi fick bra hjälp och backning från HF Karlskronas styrelse och tillsammans med ett gäng engagerade föräldrar och elevassistenter, startade vi HFK PANG i början på 2022. Information och inbjudan skickades ut till bland annat skolorna.
– I början fick vi ihop ett 15-tal utövare och fyra ledare men vi växte snabbt och idag är det ca 40 ”PANG-are” som tränar mer eller mindre regelbundet.

Namnet PANG kom till av en slump. I samband med en av våra träningar så ropade en kille ”pang!” varje gång han sköt.
– Plötsligt hade vi ett namnförslag som alla var med på, det kändes självklart att vi skulle heta PANG.  

Skapar gemenskap och livskvalitet
Simon berättar vidare att det övergripande syftet med HFK PANG främst är att skapa gemenskap och att erbjuda ett meningsfullt sammanhang utanför familjen eller boendet. 
– För de här killarna och tjejerna är känslan av att få lyckas extra viktig. Och att få berätta att man har spelat match, gjort mål, en snygg passning eller målvaktsräddning. Även om vi spelar matcher mot andra lag är inte tävlingsmomentet primärt, glädjen över att få vara en del av något och att ha en betydelsefull fritidsaktivitet är betydligt viktigare.

Simon framhåller också att handbollen för de här killarna och tjejerna är något som bidrar till bättre livskvalitet på flera sätt. För dem kan den kännas lika viktig som ett att ha ett jobb gör för andra, och man känner stolthet över att spela i samma klubb som elitspelare. Träningarna leder också ibland till umgänge utanför handbollen vilket är en väldigt positiv bieffekt.

Maja Wrahme har varit med i PANG sedan starten och ser fram emot träningarna av framför allt två anledningar.
– Jag får träffa mina kompisar varje vecka och jag lär mig något nytt hela tiden, säger Maja.

 Hon berättar också att hon älskar att spela matcher och ser fram emot kommande sammandrag i Helsingborg om några veckor och här hemma i Brinova Arena den 15 mars.

När det gäller tävlingssammanhang är det sporrande för en del av våra utövare men inte alla. För de som vill spela matcher finns det ändå möjligheter.
– Det finns fortfarande få verksamheter men i bland annat Helsingborg, Kristianstad, Ystad och Malmö finns det klubbar som har hållit på ett tag, och som vi har ett bra samarbete och utbyte med, säger Simon.

Fler ledare behövs!
Brist på ledare är en utmaning man brottats med sedan start, behovet är stort och det finns alltid plats för flera. Ju fler som kan vara med vid varje träningstillfälle, desto bättre kan träningen anpassas till att passa så många som möjligt.
– En del utövare behöver ledsagare och får ibland stanna hemma från träning eller match när det inte finns att tillgå, vilket så klart känns väldigt synd.

2023 fick PANG-gänget ett fint kvitto på att verksamheten uppmärksammas och gör nytta. Då tilldelades HFK Pang Karlskrona kommuns pris som Årets Hälsofrämjare.
– Det kändes såklart väldigt bra för alla inblandade i HFK och PANG. Det gav oss uppmärksamhet som i sin tur ger bränsle till att knyta till oss ännu fler utövare och ledare. Vi känner att vi gör samhällsnytta och det finns en stor tillfredställelse i det.

Fakta (svenskhandboll.se)
Parahandboll riktar sig till handbollsspelare med kognitiva funktionsnedsättningar så som intellektuella funktionsnedsättningar (IF) och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och till spelare med lättare fysiska funktionsnedsättningar (där spelaren ej är beroende av rullstol som förflyttningshjälpmedel) som på grund av funktionsnedsättningen inte kan delta på lika villkor inom den traditionella handbollen. Formen spelas på traditionellt sätt med vanliga handbollsregler. Ledsagare kan finnas på planen men ingår inte i laguppställningen. Spelet anpassas efter spelarnas funktion och förmåga.

Dela med dig: